Våde høns

Våde høns

Jagt på agerhøns i silende regn.

”Nu virker min fløjte sku´ heller ikke mere!” Skytten blæser forpjusket i sin hundefløjte, og det er en ynkelig og svag lyd det afstedkommer. Hønsehunden længere fremme i de dyngvåde roer hører intet – og har for øvrigt også svært ved overhovedet at fange færten af de mange agerhøns, vi har glædet os over under hele bukkejagten.
Fløjten er våd, skytten er våd, hundene er våde, hønsene er våde og jægerne gennemblødte.
Denne søndag i september vil gå over i konsortiets historie. Ingen kan huske, at have været udsat for så megen regn uden ophold.

Våde høns
© huntersmagazine.com
2002, Steen Andersen

Vand fra alle sider

Det er som om begrebet at ”vande høns” får en helt ny betydning i den kolde efterårsregn, der er lige til at tude over.
De første par timer er humøret højt, men det daler et par grader efter nogle timers vedholdende regn, efterhånden som de inderste lag tøj også bliver gennemblødt.
På de forreste pladser på vognen efter traktoren bliver man sjasket til af vandet, der piskes op af de store hjul. Sædvanligvis er det pladser som de fleste vil gøre en hel del for at undgå, men ikke denne dag. Det er lige meget. Man kan jo kun blive våd en gang.

Jagten

Såvel hunde som hundeførere fik en hård dag. Det er tilsyneladende vanskeligt for hundene, at høre alle kommandoerne når de løber ude i roerne, og det gav sig især udslag i en række situationer, hvor det ikke var muligt, at kalde de andre hunde tilbage, når en hund havde stand.
Men selv under disse ugunstige forhold fik vi en masse spændende situationer, med stand og skud der resulterede i endnu en af de små fine agerhøns på tasken.

Våde høns
© huntersmagazine.com
2002, Steen Andersen

Parade med fugle der ser ud som om de er druknet.

Flere såter

Godt op af formiddagen kommer så det helt geniale forslag. ”Vi udsætter frokosten og får det hele fra hånden i en omgang” Skønt!
Ikke noget pitstop til lige at få varmen i. Bare videre ud over de næste såter.
Nå, men der er en vis logik i manøvren, for så kan vi da – om end senere - sidde i hytten og blive der til varmen fra det åbne ildsted har gjort sin gavnlige virkning.
Udsigten til en lang og afslappet frokost i den varme hytte, får humøret til at stige i takt med, at regnen atter tager til – det var ellers lige ved at lysne.

Paraden

Efter et par afsluttende andesåter er dagens jagtlige udfordringer overstået.
Godt våde, men absolut i topform ved udsigten til den forestående frokost, vender hele selskabet tilbage til paradepladsen foran hytten.
Tonerne fra jagthornet gjalder i eftermiddagen med den overdrevent høje luftfugtighed.
På paraden er 14 agerhøns og 13 ænder, som i højere grad ser ud til at være druknet end skudt.
Slet ikke ringe under de givne omstændigheder, blev det kommenteret i skyndingen, mens de sidste fortrækker til hyttens varme favntag. Og har man ikke hørt fra jægerne, så sidder de sikkert derinde og varmer sig endnu.