Sygdomme spreder sig

Sygdomme spreder sig

Smitte.

Disse dage behøver man bare sige ”agurk” så får de fleste nervøse trækninger. Og med rette viser det sig desværre. Men den livsfarlige agurkebakterie er ikke den eneste nye smitte som krydser grænserne. Det gør snart sagt alle de dårligdomme man ellers kan komme i tanke om.
Fra Sverige er der således dugfriske rapporter om, at der findes stadig flere tilfælde af rævens lille bændelorm (Echinococcus multilocularis) som en rigtig led sag, hvis den angriber mennesker – for den dør man ofte af, og der findes ingen kur.
Her i Danmark rapporteres der om skovflåter som bærer på den – også med rette – frygtede TBE (Thick Borne Encephalitis), som er en hjernehindebetændelse, som der heller ikke findes nogen kur imod, om end man kan blive vaccineret mod den.
Tidligere var det kun på Bornholm, at man kendte til flåter med TBE, men i løbet af de blot seneste to år, er der fundet inficerede flåter i Nordsjælland og i Nordjylland.

Grænseoverskridende.

Sygdommenes grænseoverskridende tendenser skal ses som en direkte konsekvens af vores egne rejseaktiviteter. Og her kan ikke mindst jægere være potentielle vektorer (smittespredere), fordi vi jo et langt stykke af vejen gerne tager til verdens ende. Gerne har fingrene nede i skidtet, og gerne gentager kunststykket år efter år. Og her er der direkte sammenhæng: Jo mere skidt man får på fingrene, støvlerne, tøjet, jo mere slæber man med sig.

Skovflåter.

I forhold til de danske skovflåter så er vores egen naturbegejstring uden tvivl den direkte årsag til, at TBE nu har flyttet sig fra først Østeuropa til Bornholm og derfra videre til Sjælland og Jylland. Vi har vores hunde med ud i naturen. Som jægere bruger vi dem derude, og vi transporterer dem bare frem og tilbage, uden at spekulere nærmere over, at vi måske er i gang med at eksportere en farlig sygdom til et ellers rent område.
Samtidig påpeger Per Moestrup Jensen fra Københavns Universitet, at skovflåterne er meget afhængige af ikke mindst råvildtet som mellemvært. Og i takt med at der bliver flere og flere rådyr i Danmark, så vil der også komme flere flåter. Og som om det ikke er slemt nok, så kommer rådyrene jo også tættere på vores boliger. De færdes hjemmevandt i vores haver, og dropper der de flåter, som på sigt sætter de nye potentielle smittespredere i verden – lige uden for vores eget dørtrin.
Sygdommene er kommet for at blive og for at blive spredt. Vi kan ikke isolere os fra problemet. I hvert fald ikke med den livsstil vi ønsker os og intensivt dyrker. Det eneste vi kan gøre er at tænke os om. Garderer os. Bruge engangshandsker når vi håndterer en svensk ræv. Gøre støvlerne rene. Give vores hunde ormekur. Al den slags, som godt nok gør det hele lidt mere besværligt, men samtidig forsinker smitten i at sprede sig – men der er kun garanti for en eneste ting, og det er at den kommer før eller senere....

Læs relaterede artikler.

Farlig parasit.
Dansk kat med farlig orm.
Fakta om skovflåter.