Svensk gåsejagt

Svensk gåsejagt

Sverige.

I det sydlige Sverige starter gåsejagten – efter grågæs – den 11. august, mens den længere mod nord først går ind den 21. august. I Danmark er premieren som bekendt først den 1. september.
I takt med at den danske jagt er blevet indskrænket i forhold til sensommerjagten på eksempelvis duer, så har der fra tid til anden været spage forsøg på, at genveninde noget af det tabte, ved at indlede jagten på grågæs tidligere, eventuelt som det gøres i Sverige.
Hidtil har det ikke været nogen succes, og hvis ikke der sættes hårdere ind i det politiske arbejde i kulisserne, så kommer der næppe heller nogen udvikling i denne retning. Og det er synd og skam, for de svenske jægere jager i et vist omfang danske fugle.

Gåsejagt
© huntersmagazine.com
2011, Steen Andersen

.

En ring med en historie. Dansk gås fra Utterslev Mose nedlagt i det østlige Kalmar i Sverige.

Ringmærket.

Sidste år tog Jagtmagasinet fra dk4 på gåsejagt på et skønt revir i Kalmar i det østlige Sverige. Vi linker til reportagen neden for. Her så vi i tusindvis af gæs højt over lokkerne, og havde held til at fælde fem af dem. Den ene af grågæssene var ringmærket. I Danmark. Efterfølgende tog vi til Ringmærkningscentralen i København, og kunne her slå op i de store bøger og se, at gåsen var ringmærket på reden i Utterslev Mose. En dansk fugl med andre ord. Nedlagt i Sverige. Hvor bestanden godt kan tåle jagt fra den 11. august. Set i det lys er det vanskeligt at forstå, hvorfor vi så ikke kan have tilsvarende jagttider i Danmark. Mens vi venter på udvikling i den sag, så kan vi nøjes med at konstatere, at gåsejagten i Sverige nu er gået ind, at de sikkert har det skønt derovre med at skyde store smukke fugle som delvist kommer fra Danmark, og at danske jægere heldigvis er velkomne på de svenske revirer.