Skydeskolen - Spidsduer

Skydeskolen - Spidsduer

Klarstilling på jagtbanen.

I de kommende uger vil Claus Christiansen og Jens Chr. Gammelvind vise hvordan man kan blive bedre med haglgeværet.
Både Claus og Jens Chr. er erfarne jægere og konkurrenceskytter med topresultater.
Se også de to foregående artikler om Mesterøje og Bagduer.

Den hurtige post.

For mange skytter er posten med spidsduerne et lyspunkt. Ofte er det netop denne due man først får ordentligt hold på. Selvom der dog også er skytter der frygter denne due mere end andre, men det er kun til det rigtige tav indfinder sig, så er spidsduerne rene favoritter.
På jagtbanen består kunsten i, at placere geværet i den rigtige udgangsposition, og skyde relativt hurtigt – især når doublerne indfinder sig, skal det første skud falde ganske hurtigt.

Klarstilling spidsdue
© huntersmagazine.com
2002, Steen Andersen

Geværmundingen skal være lige over kastemaskinen.
Når geværet føres til kinden, skal det ske i en glidende og resolut bevægelse, uden at geværets vinkel ændres betydeligt. Så vil geværløbet stadig være lige over kastemaskinen når duen kommer.

Spidsdue POV
© huntersmagazine.com
2002, Steen Andersen

Skuddet skal falde så snart geværet dækker duen.
Manipuleret billede.

Skuddet

I samme øjeblik duen er synlig, skal geværet løftes så mundingen dækker duen, og skuddet skal falde omgående.
Hvis denne fremgangsmåde ikke relativt hurtigt giver resultat, kan der være problemer med håndstillingen på geværet, fodstillingen kan være uhensigtsmæssig eller geværet bliver måske ikke placeret det samme sted på skulderen hver gang.
Se de øvrige artikler for at afhjælpe nogle af disse problemer, og søg assistance hos en autoriseret skydeinstruktør – de ved hvad de skal se efter, i modsætning til så mange venner og bekendte der forsøger sig med lidt gode råd i ny og næ.