Sigtekikkerter

Sigtekikkerter

Huset til en sigtekikkert er drejet og skåret ud af et stykke aluminium. Man tager en klods på tre kilo og fjerner alt det der ikke ligner en sigtekikkert – indtil der er mindre end 100 gram blankt rør tilbage.

Produktionen.

Vi er taget til Zeiss-fabrikken i Wetzlar for at blive opdateret på de nyeste tendenser i moderne kikkertfabrikation. De sidste par dage har vi beskrevet den nye udvikling inden for håndkikkerter, i dag handler det så om sigtekikkerter.
Efter en gedigen rundvisning i produktionshallerne, står det umiddelbart klart, at et optisk kvalitetsprodukt er en seriøs affære, der veksler mellem maskinelle processer og fint gammel håndværk. Rørene, for eksempel, skæres og drejes af maskiner men pudses, poleres og kontrolleres af mennesker.
Linserne slibes af maskiner og tjekkes af mennesker. Coatingen foregår i maskiner men linserne monteres af personalet. Sidst men ikke mindst samles kikkerterne i hånden, inden de bliver tjekket og kvalitetskontrolleret – af mennesker. Mindst 40 forskellige personer har haft fat i en sigtekikkert, eller komponenterne i den, før den kan monteres på riflen.

Zeiss
© huntersmagazine.com
2008, Steen Andersen

Den rå linse inden den slibes, poleres og coates.

Tendenser.

De nye landvindinger som udgår fra fabrikkerne med det velkendte blå logo, bliver rask væk kopieret af konkurrenter og kollegaer. Derfor er der ingen grund til at være i tvivl. De tendenser som Zeiss står i spidsen for, vil blive gældende for hele markedet. Og fremtidens sigtekikkerter har belyste sigtemidler. Gode stærke røde punkter at sigte med, som også kan anvendes i fuldt dagslys. I en række tilfælde kombineres den røde prik med en traditionelt trådkors. Således at korset er placeret i sigtekikkertens 1. fokusplan, og det vil sige at trådkorsets størrelse følger med op eller ned i størrelse når sigtekikkertens forstørrelse forandres. Hvorimod den røde prik er placeret i kikkertens 2. fokusplan, så den ikke bliver større når man skruer op for kikkertens forstørrelse. Løsningen er teknisk krævende og stiller store krav til optikkens præcision. Billigere kikkerter vil have vanskeligt med at levere stabile resultater når denne sigtefilosofi bredder sig ud og ned til alverdens producenter af sigtekikkerter med belyste sigtemidler.