Nyjægerjagter

Skovfoged Sven Norup fra Naturstyrelsen Hovedstaden sætter en af nyjægerne på post, med klare instruktioner om drevretning, naboposter og samlingsstedet når såten er blevet blæst af.

Hovedstaden.
Scenen er malerisk, kold og sjappet. Lyset dæmpet af de blytunge skyer, der sammen med de lavtgående trafikfly under indflyvning til Kastrup Lufthavn driver over det vestlige Amager på landets grænse mod Sverige.
Stemningen er koncentreret hos de 24 nye jægere, der en efter en toner frem på gårdspladsen og bliver budt inden for i skovfogedens undervisningslokaler.
Her står den på morgenmad, kaffe og en timelang parole, som skovfogeden holder foran den hvide tavle, der benyttes flittigt.
”Her er ingen dumme spørgsmål,” forklarer han med sit karakteristiske afvæbnende smil. ”Og selvom jeres censor fra jagtprøven også er med i dag, så skal I ikke være bange for ham,” skælmer Sven Norup. ”Han kan kun give Jer et jagttegn, han kan ikke tage det fra Jer igen. Så spørg om alt – også det som i burde vide!”
Spørgsmålene kommer så småt, og de omkring ti erfarne jægere der ligeledes deltager denne dag, kan sammen med skovfogeden udlægge de forskellige svar og forklaringer til praktisk orienteret jagtviden.

På jagt.
Efter undervisningen og morgenkaffen er der traditionel parole udendørs. Første punkt er at fortælle de nye jægere, at under parolen tager man hatten af.
Mange af de fremmødte jægere er reelt på jagt for første gang i deres liv, og de opdager her i løbet af formiddagen, at de er blandt ligesindede og at de er omgivet af erfarne jægere med fine pædagogiske evner, der guider og forklarer ethvert jagtligt udtryk, enhver handling og ethvert særkende i naturen.
Tre såter afholdes før frokosten, som serveres udendørs og fortæres i dagens sidste sludbyge. Derpå brækkes det bukkelam som blev fældet i dagens første såt, også her er der konkret undervisning og illustrative greb og fif i spil.
På paraden præsenteres to snepper, bukkelammet og en fasan. Fældet i 11 skud. Hornblæsning og jagt forbi.

Nyjægerjagt.
Det var den femte jagt af sin slags i Naturstyrelsen Hovedstaden i år. Samtlige de 534 aspiranter der bestod forårets jagtprøve i regionen har været inviteret, og 150 af dem tog mod tilbuddet om at få en instruktiv jagtdag på statens jorde for 250 kroner som dækker både jagten, forplejningen og patronforbruget.
Naturstyrelsen Hovedstaden har valgt at opprioriterer arbejdet med nyjægerne, og betragter det som en naturlig del af statsskovens forpligtelse til at formidle jagt. Derfor afholder distriktet færre repræsentationsjagter for at få bedre plads til de mange nye jægere, der er mest talrige i netop Hovedstaden.