Nye krav til kaliberen

Nye krav til kaliberen

Riffeljagt.

I Sydafrika har der været forskellige minimumskrav til riffeljægernes bestykning i landets forskellige provinser. Men disse forvirrende tider er nu ophørt, erfarer Nordisk Safari Klub, der angiver Government Gazette som kilde.
De nye tilstande er listet nedenfor, og her på redaktionen har vi sat de nævnte vildtarters maksimumsvægt i forhold til de nye minimumskrav til kuglevægten, og det er der kommet en illustrativ graf ud af, som findes under oversigten.
Bemærk i øvrigt, at HuntersMagazine ikke kan drages til ansvar for uheld eller ulykker der opstår som følge af oplysningerne i denne artikel. Det påhviler til hver en tid den enkelte jæger at sikrer sig, at jagten foregår under lovlige forhold, at jægerens kaliber, kuglevægt og projektilkonstruktion lever op til den lokale lovgivning og at skuddet placeres korrekt.

Minimumskrav til kuglevægt i Sydafrika.

(a) 2,3g kugle til jagt på - hårvildt op til og inkluderende størrelse som klippegrævling og alle gnavere og fjervildt.
(b) 3,3g kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som springbok og mountain reedbuck.
(c) 6,6g kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som impala, vortesvin, blesbuck, common reedbuck samt nyala hun.
(d) 8,4g kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som black wildebeest, tsessebe, nyala tyr og hartebeest.
(e) 9,9g kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som blue wildebeest, kudu, oryx, sable, roan og leopard.
(f) 11g kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som eland men ekskluderende løve og kaffer bøffel.
(g) 16,2g kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende størrelser som løve, bøffel, og giraf.
(h) 19,5g kugle til jagt på – ovenstående, samt hårvildt op til og inkluderende ”tykhudet vildt” (elefant, næsehorn og flodhest).
Ved jagt på tykhudet vildt skal anvendes kugler af typen fuldkappet (FMJ) eller monolithic solid.

Sydafrika
© huntersmagazine.com
2011, Steen Andersen

.

Grafisk fremstilling af de nye sydafrikanske krav til kuglevægten når den sættes i forhold til de jagtbare arters maksimale vægt for voksne hanner.