Naturalis

Naturalis

Naturalis sælges i pakker med 20 skud, der er pakket i små æsker med fem patroner i hver. I spidsen en plastik kugle der er placeret i det hul der skal få kuglen til at ekspandere. Af Steen Andersen.

6,5x55.

Som det tidligere er påvist på disse sider, så er 6,5x55 læsernes foretrukne kaliber til de danske riffeljagter. I artiklen Mange kalibre har over 1100 jægere svaret på hvad de anvender til den danske jagt og 31% foretrækker 6,5x55.
Denne udbredte kaliber skyder præcist og godt med en lang række forskellige ladninger og kugler, men har sædvanligvis et problem med præcisionen hvis kuglerne er meget lange.

Lange kugler.

Og lange er kuglerne i Lapuas relativt nye homogene – eller massive – kobberkugle der vejer 9,1 gram/140 gr. Længen er nødvendig for at give kuglen den fornødne vægt i materialet der er lettere end det sædvanlige bly.
På den baggrund forventede jeg et relativt upræcist skudbillede da jeg forleden skød de første serier med Naturalis.

LAPUA
© huntersmagazine.com
2004, Steen Andersen

Naturalis på 100 meter. Største afstand mellem to skud er 17 mm.

En præcis overraskelse.

I min riffel fungerer denne kugle glimrende. Den største afstand mellem skuddene i den første femskuds-gruppe er blot 17 mm.
Riflen er en Blaser R93 og kikkerten en Zeiss 3 – 12x56. Afstanden er 100 meter, temperaturen 5 grader C. og vinden stabil. Piben var helt nyrenset og præcisionen i de følgende skudgrupper var lige så tilfredsstillende.
På baggrund af disse første spæde erfaringer, vil jeg nu forsøge at anvende kuglen til jagt og der indhente lidt erfaringer for hvordan den fungere i vildtet.
Egentlige tests er påkrævet for at kunne sige noget mere kvalificeret om denne finske kugle.

Referenceskud med den præcise træningsammunition. Største afstand er 18 mm – det er hvad skytten formåede den dag.