Mere gødning

Arkivfoto.

Vedtaget.
Torsdag eftermiddag blev de dele af landbrugspakken som handler om gødning vedtaget med stemmer fra Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.
Det betyder, at de danske landmænd i næste uge (1. marts) kan give afgrøderne mere gødning.
Det betyder imidlertid ikke, at striden om Eva Kjer Hansens fremtid er afblæst.
Snarere tværtimod. Statsminister Lars Lykke Rasmussen forhandler igen i dag klokken 11 med partilederne fra blå blok om en tillægsaftale,, der kan få det miljømæssige regnskab i landbrugspakken til at blive grønnere og tilliden mellem partierne til igen at indfinde sig.
Søren Pape Poulsen fra de konservative fastholder at hans parti på onsdag vil stemme sammen med den røde opposition i et mistillidsvotum til miljø- og fødevareministeren.
Statsministeren truer stærkt med i så fald at udskrive valg.

Næppe valg.
Lige nu er der mange spådomme om hvad de kommende dage vil byde på i dansk politik.
HuntersMagazine har talt med en af landets mest erfarne politiske iagttagere, og han er af den opfattelse, at både Søren Pape og Lars Lykke har så sløje udsigter til en fremtid efter et lynvalg, at de trods alt vil undgå dette i sidste time.
Mest sandsynlige udgang på den fastlåste situation er derfor – ifølge vores kilde – at Eva Kjer Hansen trækker sig i sidste øjeblik, for på den måde at redde regeringen og den blå alliance, der ellers står til at tabe et eventuelt folketingsvalg.

 

Pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Torsdag klokken 15.53

 

Mere gødning kan give milliardgevinst

Et flertal i Folketinget bestående af V, K, LA og DF har i dag vedtaget at give danske landmænd lov til at bruge mere gødning. Regeringen har samtidig sat mere end en mia. kroner af til at sikre, at miljøet bliver kompenseret.

25. februar 2016

Allerede fra begyndelsen af marts kan danske landmænd give deres afgrøder mere gødning. Det er resultatet af, at Folketinget i dag har vedtaget en ny gødskningslov som en del af den Fødevare- og landbrugspakke, som regeringen sammen med blå blok indgik aftale om kort før jul.

Den nye gødskningslov er startskuddet til en ny, målrettet miljøregulering af landbruget, der vil nedbringe udledningen af kvælstof. Samtidig vil det give landbruget en årlig økonomisk gevinst på mellem 1,3 mia. kroner og 1,8 mia. kroner, når det bliver muligt at bruge mere gødning.
”Vi fjerner en gammeldags og ufleksibel lovgivning, og vil erstatte den med en moderne og mere målrettet regulering af landbruget og miljøet. Dermed kan vi både nedbringe kvælstofbelastningen af miljøet markant frem mod 2021 og samtidig skabe arbejdspladser og en milliardgevinst i et erhverv, der har stor betydning i hele Danmark,” siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Mere gødning allerede fra marts
.
Den nye gødskningslov afskaffer den nuværende normreduktion på kvælstof, hvor
alle landmænd er tvunget til at give afgrøderne omkring 20 procent mindre kvælstof, end de har behov for, hvis afgrøderne skal vokse optimalt. Normreduktionen skal afløses af en mere målrettet miljøregulering, hvor den enkelte bedrift bliver reguleret på den specifikke udledning til det omkringliggende miljø.
Den målrettede regulering forventes indført fra dyrkningssæsonen 2018/2019. Regeringen har afsat mere end en mia. kroner til kompenserende miljøindsatser som for eksempel vådområder og skovrejsning.
Konkret bliver to tredjedele af normreduktionen fjernet ved udgangen af februar, så landmændene allerede fra foråret får forøget deres kvælstofkvote væsentligt.  Det fremgår af aftalen om Fødevare- og landbrugspakken, at landmændene fra 1. august 2016 skal kunne gøde op til såkaldt økonomisk optimum, når den sidste tredjedel af normreduktionen fjernes.
Den økonomiske gevinst ved fjernelsen af normreduktionen ventes ifølge beregninger fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet at være mellem 1,3 mia. kroner og 1,8 mia. kroner årligt.