Makuya

Makuya

Det er fynske Jan Krossteig fra Diana Jagtrejser og Limpopo Travel der har formået at få ejerne af det vidtstrakte område - den lokale Makuya-stamme - til at åbne for jagten. De forgangne uger nedlagde han to bøfler i området, begge på 45 tommer minus et par millimeter.

Sydafrika.

Der er god grund til at bide mærke i navnet Makuya, hvis man ellers drømmer om eventyragtig afrikansk natur, og storvildt i den fortidige mængde med trofæer i Roland Ward-klassen.
Makuya er nemlig navnet på et ganske stort område i den vestlige del af den navnkundige Krüger Park i Sydafrika, hvor der nu er mulighed for at gå på jagt.
Det er Jan Krossteig fra Diana Jagtrejser og Limpopo Travel der gennem det seneste år har arbejdet på at skabe en lokal virksomhed der driver jagten i makuya-området, således at en betragtelig del af indtægterne ender hos Makuya-folket som ejer jorden jagten foregår på.
Sidste uge interviewede vi Makuya-stammens høvding, og han bekræfter at den nye aftale er et kæmpe fremskridt for hans folk, der tæller et sted mellem 17.000 og 18.000 mennesker.
”Tidligere tjente vi ikke noget på at være en del af Krüger Parken,” forklarede Chief Ntsweteni Makuya ved lejrbålets flakkende skær, da vi mødte hm til en middag i jagtcampen, ”men takket være aftalen med disse folk (Jan Krossteig og hans medarbejdere, red) er det nu pragtfuldt.” Chief Ntsweteni Makuya tilføjer at han er forbløffet over den indkomst hans samfund allerede har fået af jagten, på et tidspunkt hvor aktiviteterne endnu ikke er fuldt udbygget.

Storvildt.

Der er lidt uklarhed over hvor stort et areal jagtområdet dækker. Nogle mener at der er tal om 25.000 hektar, andre at det er væsentligt større. Imidlertid er det et faktum, at det tager en hel dag at køre fra områdets sydligste del, til hovedlejren der befinder sig adskillige timers kørsel fra områdets nordligste grænse.
Terrænet er kuperet, sine steder med stejle stigninger, og gennemskøret af mindre flodløb, hvoraf nogle udtørre uden for regnperioderne, mens andre er frit løbende året rundt. Grænsen indtil resten af Krüger Parken udgøres af en 55 km lang flod. Bøfler og elefanter krydser floden dagligt, og fra jagtcampen, som er bygget på et højt klippefremspring, er der den mest eventyragtige udsigt over flodens bugtninger og storvildtet der vandre til og fra jagtreviret.

Farligt vildt.

Fire af de fem store kan jages i Makuya. Kun næsehornet er fredet på dette revir, og forekommer i øvrigt kun sjældent. Til gengæld er ”de to farlige” krokodille og flodhest, fint repræsenteret og jagtbare, ligesom en bred vifte af de sydlige Afrikas antiloper; impala, limpopo bushbuck, waterbuck, kudu og nyalaer der træffes i dusinvis i trofæstørrelser fra 28 tommer og opefter.
Makuya markedsføres og jagten udbydes af Diana Jagtrejser/Limpopo Travel og der er stadig bøffel- og elefantlicenser tilbage til dette jagtår.