Jagtskydning i bjergene

Bjergskudt stenbuk hvor skudvinklen var omkring 40 grader opad. Distancen til bukken var 270 meter og den ballistiske afstand derfor 207 meter.

Bjergsjagt.
Mange danske jægere bliver overrasket på de første jagter i bjergrigt terræn. For det første er der som regel tale om lange skud, og for det andet så er skudvinklerne jævnligt på grænsen til det absurde – set med en danskers øjne.
I bjergene er et skud på 200 meter et kort skud. Skud på 200-350 meter er et almindeligt skud, Og så er der også de lange skud…
Det hører endvidere til sjældenhederne at et jagtskud i bjergene er vandret.
Bjergjagt, jagtskydning, bjergskydning
Illustration af de fysiske principper ved vinklet skydning: De to bukke har samme afstand til skytten. Men bukken der står oppe på bjerget har blot en ballistisk afstand på 229 meter, mens det vandrette skud har samme fysiske og ballistiske afstand.

Ny ballistik i bjergene.
Ballistikken ændrer sig ved vinklede skud. Det betyder, at den fysiske og den ballistiske afstand ikke er ens. Hvis man vil beregne den ballistiske afstand til et vinklet skud, så skal man måle skudvinklen og den direkte afstand til målet.
Derpå skal man gange den målte afstand med cosinus til vinklen, for at nå frem til den korrekte ballistiske afstand.
Mestrer man ikke denne form for hovedregning i den tynde luft, så kan man drage fordel af de efterhånden mange forskellige håndkikkerter der er kommet på markedet, som både måler afstanden, skudvinklen og derpå beregner den ballistiske afstand til målet.
Herefter har man det korrekte grundlag for at korrigere sit sigte – hvad enten det så foregår med et gradueret sigtemiddel eller ved at klikke på sigtekikkerten.

Swarovski producerer en glimrende håndkikkert, som kan det der med at måle afstand, vinkel og ballistisk distance. Smukt illustreret i denne film.

Vejledende tabel.

Vinklen på skuddet i grader Fradrag på den fysiske afstand
10 -1,5%
20 -6%
30 -13,4%
40 23,4%
50 35,7%

 

Eksempel på vinklet skydning: 40 grader

Fysisk afstand i meter           Ballistisk afstand i meter
200 153
250 191
300 229