Jagtmesterskab

Christina Due er firdobbelt verdensmester i jagt for stående hund. Hun stiller op som en af favoritterne i weekendens VM og benytter Mediterranean Cup, der begynder i dag, som opvarmning sammen med den seks år gamle ruhårede hønsehund Tascha.

”Vi har trænet de sidste tre dage med rigtig mange vilde agerhøns. Træningen er forløbet fint,” beretter Christine Due til HuntersMagazine, og beskriver flere gode og vellykkede stande.
”Vi føler os klar, men når der er mange fugle, så bliver konkurrencen hård, fortsætter den mangedobbelte verdensmester, der samtidig beskriver at de to første træningsdage var meget varme, omkring 25 grader og kun ringe vind. Vejrudsigten for i dag og de kommende dage lyder på noget køligere vejr men stadig næsten manglende vind: ”det kan blive en udfordring både færtmæssigt men også søgsmæssigt,” slutter Christine Due, der tilføjer, ”at vejret dog ikke har været et problem indtil videre.”

Den fødte jæger.
Christine Due har gået på jagt og trænet hund hele sit liv. Det har hun fået med sig i fødselsgave fra sin far, Anders Due, der i dag er professionel hundeopdrætter og træner i Sverige.
Christine er især begejstret for det tætte samarbejde med hunden, der i hendes tilfælde begynder når hvalpen er otte uger gammel.
Det er dette tidlige træningsarbejde der er fundamentet i den dybe tillid der skal være mellem hund og fører. En tillid som i det senere træningsforløb gør det muligt at trimme hundens arbejde i de små detaljer der er forskellen mellem en hæderlig og en vindende indsats i den hårde internationale konkurrence, hvor hundene skal udføre det de er allerbedst til: Det stående arbejde.

Konkurrencen.
Mediterranean Cup er en to dages markprøve, som samler deltagere fra det meste af verden, fordi konkurrence ligger lige forud for VM. Der stilles i to klasser som er enten kontinentale eller engelske hunde. Jagten foregår ude i det åbne, hvor der kan forventes især agerhøns og fasaner.
Hundene skal tage stand, og derpå rejse fuglene – klassisk jagt, som stadig regnes for noget af det fineste blandt en masse danske jægere og hundefolk.
I Mediterranean Cup skydes der ikke til fuglene.
Men det gør der, når det bliver endnu mere alvor i weekenden hvor der skal kæmpes i Skt. Hubertus disciplinen.
Det verdensmesterskab har Christine Due vundet fire gange tidligere, og derfor er hun blandt favoritterne til dette års VM der afvikles i det sydlige Serbien i nærheden af Leskovac, hvor såvel de seneste dages træning som Mediterranean Cup finder sted.
Til VM kigger de internationale dommere på om hunden har tempo, stil og næse – og vigtigst af alt, om hunden har en hjerne som den formår at anvende. Kun kloge hunde kan præstere det høje niveau der fodres for at være blandt de bedste i verden.
Stilen handler mest af alt om, at hunden skal holde hovedet i skulderhøjde for at få optimal færd af fuglene, og så skal hunden jo kunne finde fuglene og holde dem. En kombination af nedarvede og tiltrænede egenskaber.

Mediterrenean Cup er netop begyndt her til morgen og strækker sig over to dage. Hvert slip tager omkring 15 minutter, og på den tid skal Christine Due og Tascha vise at de er blandt verdens bedste.

I morgen har vi nyt fra den første dags konkurrence, så …. fortsættelse følger.