Holland & Holland

Holland & Holland

Overlegen kunst, stil, elegance og strålende skydeegenskaber. Det første møde med Holland & Holland, af Steen Andersen.

Håndfast mekanik.

”Bare luk den hårdt!” den britiske instruktør har kun hånlige ord tilovers for ethvert forsøg på at tage forsigtigt på den side by side sag til et stykke over 250.000 kroner som jeg står og famler forsigtigt på. Den skal lukkes med et smæld. Han viser mig hvordan. Ikke noget med at stå og liste toplukkenøglen i. Det skal give et højt klik. Så kommer lerduen i stor højde og efter et par forsøg splintres den på opmuntrende vis.
”Bare åben den.” Heller ikke efter skuddet skal man være forsigtig. Åben våbnet, lad ejektoren klare resten og en knægt samle patronhylstrene op på et senere tidspunkt.

Kærlighed ved første skud.

Hvis man er blød i karakteren, skal man nok lade være. At prøve at skyde med en, eller som i dette tilfælde, en hel håndfuld haglgeværer af ypperste kvalitet. Før et sådan møde med det ultimative virker det som et mysterium at et simpelt haglvåben kan koste fra 23.000 britiske pund og opefter. Når man har set et par stykker, studeret de enestående graveringer for slet ikke at tale om at prøve at skyde med dem, så er det hele ikke længere så uforståeligt.
De geværer er som skabt i en anden verden, og de stammer da også fra en tidsalder hvor det kun var de rigeste overhovedet der dyrkede jagten som andet end simpel overlevelse.
Sådan en fin Holland & Holland emmer af nobel gentleman og adelig storhed, og det er med dyb ærefrygt jeg stiller den elegante Royal tilbage på våbenhylden.
Efter sådan et møde er det svært ikke at drømme om at komme til at eje og benytte et sådant våben, lidt som første gang man så en stor kronhjort ude i Dyrehaven; tænk hvis man måtte eje sådan en.

Holland and Holland
© huntersmagazine.com
2004, Steen Andersen

Steve Denny fra Holland & Holland i London.

100 drømme.

Holland & Holland har eksisteret siden 1835 og de producerer omkring 100 våben om året.
Steve Denny er chef for de udadvendte aktiviteter og rejser hvert år rundt til det meste af verden for at vise de elegante og sagnomspundne våben frem. ”Vi inviterer omkring 80 udvalgte personer, så plejer der at dukke 50 op til sådan en dag,” forklarer han, mens der skydes intensivt fra de mange standpladser hvor lerduerne er både høje, lave og drilske. Disse roadshows skal holde liv i legenden og myten om de fornemme geværer, som anvendes af det engelske kongehus og alle derunder. Det er ikke meningen at sælge noget denne dag, men at tænde drømme og holde brandet i frisk erindring. Det lykkes så glimrende. Det er som om de helt forskellige geværer jeg får i hånden skyder meget bedre end mine egne, i hvert fald rammer jeg bedre end jeg plejer, så drømmen tændes hurtigt, og en del af gæsterne har deres egne våben med. Pludselig står jeg og skyder med en sag fra begyndelsen af 30erne, sådan en kan erhverves for omkring 80.000,- og andre har købt rene klassikere for omkring 40.000,-

Kunst.

Holland & Holland har hovedsæde i London, hvor både fabrikken, showroomet og ikke mindst deres egen skydebane findes inden for få kilometers afstand af hinanden. Faktisk er firmaet så gammelt, at deres første skydebane lå lige der hvor Wimbley Stadion befinder sig i dag.
”Der går fra 9 måneder til adskillige år fra en kunde bestiller sit våben til det leveres. Nogle gange har vi løb og lås med de rette graveringen på lager, så er det blot træet der skal tilvirkes, og det tager lidt under et år. Andre gange må vi starte fra bunden og nogle af gravørerne har flere års ventetid før der er plads på værkstedet.” Steve Denny forklarer, mens han viser hvordan løb og lås hænger på rad og række, nøgne, uden træ i produktionslageret. ”Det tager en gravør omkring 4 måneder at lave alt arbejdet til et våben,” slutter Steve Denny, og dermed står det også klart, at det ikke blot er et våben vi står og taler om, men i realiteten et stykke kunst, som de mest inkarnerede jægere og samlere selv er med til at udforme graveringerne på.

Holland and Holland.