Harejagt i Harløse

Harejagt i Harløse

Man skal ikke tro på alt hvad de skriver. Der er faktisk harer i Harløse.

Pokalen

”Husk nu det er en ære ikke en straf at få pokalen!”
Formaningerne lyder allerede ved det veldække morgenbord. Den udstoppede hare står på et bord for sig selv, og skuer ud over de otte glade kammerater, som har gået på harejagt sammen hver december de sidste 23 år.
Haren er en vandrepokal, som hvert år tildeles den jæger der på en eller anden måde har gjort sig fortjent.

Sidste lørdag før 18. december

Den sidste hare blev nedlagt i 1987, udstoppet og indstiftet med det formål, at tilfalde den jæger der skyder harejagtens første hare. Siden er der ikke skudt en eneste hare på denne traditionsrige jagtdag, der falder på den sidste lørdag inden den 18. december, som var den dag harejagten sluttede, da traditionen blev indstiftet.

Harejagt
© huntersmagazine.com
2002, Steen Andersen

Tre lykkelige jægere. Den første hare i 15 år er nedlagt af Tom G. Nielsen.

Nye jagtmarker

Til dette års harejagt er indskrevet nye jagtmarker lige omkring den lille landsby Harløse.
I årets løb er der set rigtig mange hare på de store åbne grønne marker, så forventningerne er spændt hårdere end de sidste mange år.
Efter et par gode fasansåter er det markerne der skal drives af.
Fire mand står for, fire mand tramper markerne over med et par raske hunde.

Den første hare

Allerede på den første mark er der harer på reviret. Den letter faktisk allerede inden drevet er begyndt, og kommer uantastet ud af farezonen.
Den anden hare løber væk fra driverne og dermed ind i Tom G. Nielsens skudfelt, som med et par velrettede skud sender den legendariske nordsjællandske hare til jorden.

Harejagt
© huntersmagazine.com
2002, Steen Andersen

Tom G. Nielsen modtager harepokalen fra den afgående harekonge Erik Nielsen.

Flere harer

På de følgende marker ses endnu en del harer, som dog ikke kommer på skudhold.
Den traditionelle haretramp afprøves i forskellige varianter, og den sidste mark forsøges som gammeldags kedeljagt, hvor alle jægere mødes i en symbolsk rundkreds inde på midten af marken.
Yderligere tre harer lader sig se, og smutter derefter ud mellem de største huller mellem skytterne. Harerne kan godt bruge øjnene og finde en fornuftig flugtstrategi.
Dermed er solen ved at gå ned, og der blæses til samling og parade over dagens enestående hare og det andet vildt der faldt.

Ny harekonge

I jagthytten er stemning på kogepunktet.
Forsvundet er alle de tidligere års diskussioner om, hvem pokalen skal tilfalde.
I år er der ingen tvivl. Tom G. Nielsen er ny harekonge og modtager med tak og smil det omvandrende trofæ, som det næste år skal pryde hans i øvrigt store samling af andre smukke jagttrofæer – men få af dem har så lang og begivenhedsrig historie som harepokalen fra Harløse.