Grønne salater

Grønne salater

Grøn salat med asparges. På toppen sidder endnu en dråbe af den indkogte balsamico som osten er blevet hældt over med.
Især ikkejægere omkring bordet spejder fra tid til anden efter alternativer til vildtkødet og vildtsovsen. Salaten fremmer altid indtrykket af kalorielet kogekunst og kan med fordel serveres til enhver form for vildtkøkken – og heller ikke på denne front er der nogen grænser, alt er tilladt.

Den hurtige.

Skyllede salatblade, gerne flere forskellige former for salat, slynges i et viskestykke, så de er helt fri for vand.
Op i serveringsskålen med dem. I stedet for at stå og fedte med at røre en dressing sammen, kan dressingens ingredienser lige så godt hældes over salaten hver for sig.
Dressingen kan for eksempel består af olivenolie og balsamico i lige store mængder og et dask af hhv. engelsk sovs og kinesisk soja.
Vend salaten inden den serveres, så dressingens forskellig elementer bliver fordelt på alle salatbladene. Med en smule rutine kan sådan en salat frembringes på under fire minutter.

Den omhyggelige

Flere forskellige salatformer skylles og slynges fri for vand.
Dressing bestående af lige dele stærk sennep og olivenolie blendes med lidt salt, og vendes i salatbladene.
Grønne asparges koges et par minutter, så de lige bevarer lidt af sprødheden. Aspargeserne arrangeres oven på salaten som egerne i et vognhjul med hovederne ud mod skålens kant.
I midten, hvor stænglerne ligger oven på hinanden, anbringes en håndfuld terninger af en fuldfed ost: Gouda eller emmentaler.

Den kødfulde

Hårdt ristede kødstykker i tern kan sætte ekstra smag på en grøn salat.
Brug for eksempel en af de forrige dressinger til salatblade af eget valg, og vend kødstykkerne i salaten lige inden den serveres.
Ristet bacon er endnu en mulighed ligesom forskellige former for tørret skinke kan anvendes enten i sin oprindelige form eller ristet på en hed pande.

Den mættende

Krutonner af hvidt eller mørkt brød kan døje en salat på charmerende vis, og kan redde et måltid med for lidt kød, hvis man pludselig bliver flere til middag end forventet.
Skær brødet i terninger, og rist dem i lidt olie på en ganske varm pande.
Hvis ikke en af de forrige dressinger vinder indpas, så kan en lækkerbisken fremstilles af et par deciliter balsamico der forsigtigt koges ned til en tyktflydende sirup som, når den er kold, vendes i salaten.
Krutonner skal først vendes i salaten umiddelbart før serveringen, så de bevarer deres sprødhed.

Pynt

Salaterne kan pyntes på alle tænkelige måder. Tomatbåde er en klassiker, hakkede hårdkogte æg giver et flot farvespil og grønne agurker i tern supplerer salaten med konsistens.

Hvide dressinger

Hvis de olieholdige dressinger ikke lige er sagen, kan man jo kaste sig over de hvide dressinger som er baseret på forskellige mælkeprodukter og en blender.
Cremefraiche er et fortrinligt udgangspunkt i denne sammenhæng men måske lidt vel fed, og kan til fulde erstattes af 4% hytteret som blendes.
Persille, hvidløg, purløg, syltede kapers og grøn agurk er blandt de mange muligheder der kan hældes i blenderen, ligesom gorgonzola og andre blåskimmeloste lader sig anvende.
Smag til med salt, pepper og f.eks. karry eller paprika.
Disse former for dressinger kan ikke holde sig ret længe og bør spises den dag de tilberedes.