Den svenske elgjagt

Den svenske elgjagt

I Sverige er elgjagten netop begyndt i de nordligste len. Længere mod syd må man vente en månedstid endnu, til den anden mandag i oktober. Premieren har været succesrig mod nord.

Sverige.

På premieredagen blev det til elgtyre med både 21 og 22 takker. Elgene har været store her på den svenske elgjagts ouverture, og der er til og med også blevet nedlagt seks bjørne alene i Jämtland. I Byggdom blev der nedlagt en syg elgko, som var blind og forvirret. Stort set samme sted blev der for år tilbage skudt et dyr med tilsvarende symptomer, og den just nedlagte elgs hoved og organer er nu sendt til veterinær undersøgelse.

Splittet jagttid.

Den svenske elgjagt er højtid i Sverige, hvor den betyder mindst lige så meget som den danske bukkejagt. Mindst. Det fører her i premieredagene til, at skoler lukker, landsbyer ligge øde, og at det kan være vanskeligt at finde de folk der til dagligt betjener sundhedsklinikker og advokatkontorer. Sverige går på jagt disse dage. Alene af den grund – selvom der jo også er en biologisk – er det hensigtsmæssigt, at den svenske elgjagt falder i to tempi. Ellers ville landet da gå helt i stå. På figuren nedenfor ses det hvor jagttiderne skifter. De sydligste len med den tidlige elgjagt er Värmland, Dalarna og Gävleborg.

Sverige
© huntersmagazine.com 2011

.

Den svenske elgjagt begynder i to tempi. I de nordlige (grønne) len går jagten ind den første mandag i september. I de sydlige (røde) len begynder den først den anden mandag i oktober. Sådan har det været i generationer.