Bløde hagl uden bly

Azor Ambiental har netop gennemført en stor praktisk præsentation af sine nye blyfrie haglpatroner i det sydlige Spanien, hvor den familieejede virksomhed har hovedsæde.

Bløde hagl.
De nuværende alternativer til blyhagl bliver ofte lyst i band på grund af enten pris eller manglende effektivitet – eller begge dele.
Den spanske haglproducent Azor Ambiental regner med at være kommet dette problem til livs med deres netop præsenterede nye produkt, der efter sigende opfører sig og dræber som blyhagl.
De nye hagl består af en legering af zink, bismuth, tin og aluminium og har en vægtfylde på 7,8 g/cm3. Det er stort set samme vægtfylde som stål (7,87) og lidt mindre end Bismuth (9,75) en del mindre end bly (11,34) men mere end tin (7,3).

De blyfrie haglpatroner er opgivet til at levere et tryk på 451 bar for en 28 grams patron med hagl i størrelsen 2,75mm og 545 bar for en 28 grams patron med hagl i størrelsen 3,25mm.
I den skriftlige fremstilling af de nye hagls formåen, og de tilhørende fotos af hagl fra vildtskudte fugle, fremgår det, at den nye Azor-legering giver haglene evnen til at deformere i vildtet. Altså afsætte mere energi end eksempelvis stålhagl der ikke ændrer facon når de rammer en fugl i flugten.

Prisen.
I europæisk sammenligning er det til at se forskel på prisen her. Hvor en pakke jagtpatroner (25 stk.) med bismuth-hagl koster omkring 30€ ender Azor-patronerne på cirka 7,5€ per pakke.
Om de nye hagl kommer til Danmark – og bliver godkendt – er ikke kendt endnu. Men i hvert fald en af de store danske importører er i kontakt med Azor Ambiental, oplyser Francisco Asis Dotras som er ansvarlig for det internationale marked hos Azor Ambiental. 

Hele præsentationsmaterialet af de nye blyfrie haglpatroner kan downloades ved at benytte linket nedenfor.

BilagStørrelse
azor_blyfri.pdf1.01 MB