Bjørnefangerne

Bjørnefangerne

Thomas Suersaq har fanget sæl ude på den frosne fjord mellem Savissivik og Cap York.

Savissivik.

Oppe i det nordvestligste Grønland – i områderne nord og syd for Thule Air Base – findes en lille gruppe grønlandske fangere, som i store træk lever på samme måde som deres forfædre gjorde det for lidt over 100 år siden. Dengang da Knud Rasmussen og Mylius Erichsen som de første rejste derop og vendte tilbage med overraskende beretninger om disse polareskimoers liv og levned.
Nu om stunder har fangerne godt nok internet, tv og elektricitet i de ydmyge fangerhuse, men selve livsstilen er den samme som for 100 eller for den sags skyld 400 år siden.
Disse imponerende hårdføre fangere skaffer selv det fornødne til livets ophold til sig selv og til deres husstand, ved at høste af de – somme tider ganske rige - værdier som naturen rummer. Og det er fast hårdt arbejde, som her i den polarvinter foregår i næsten komplet mørke og i frost mellem 20 og 40 grader.

Med på fangst.
Jagtmagasinet på dk4 har været på isen med en af bjørnefangerne. På fangst efter sæl og isbjørn. I minus 30 grader og iført det oprindelige polarudstyr; skindbukser, kamikker og anorak. Optagelserne fandt sted i dagene mellem den 8. og 20. januar, på et tidspunkt hvor der stadig var omkring en måned til den næste solopgang.
Det er der kommet en betagende jagtberetning ud af, som også beskriver nogle af de nye fænomener som tilskrives den globale opvarmning.
I samme åndedrag skitserer programmet nogle af de modsætninger som der for tiden er mellem forskere og fangere i forhold til hvor mange bjørne der årligt må nedlægges.
Udsendelsen er 25 minutter lang, sendes første gang mandag aften klokken 22.00, og genudsendes et antal gange, og på varierende tidspunkter, i ugens løb.
Se de øvrige sendetider.