Banket elg

Banket elg

Banket elg serveret med svitsede forårsløg og squash.

Store køller.

De store hjortekøller kan være svære, sådan rent størrelsesmæssigt, at få til at passe ind i en almindelig husholdning. En elgkalvekølle rummer eksempelvis snildt mad til en 20 - 30 personer, så i de fleste tilfælde kan køllen med fordel forlægges til et antal stege.
Inderlåret kan blandt andet anvendes til bøffer, luksuriøse gryderetter og til bankekød – som vel falder ind under den sidste af de to kategorier.

Bankekød.

Kødet skæres ud i tykke skiver på tværs af fibrene. Og deles yderligere til ”små bøffer”. Kødet kan herefter bankes let, så det får lidt større overflade.
Løg og kød brunes og hældes over med fond (eller vand der tilsættes en bouillon-terning). Kødet skal nu simre i lidt over en times tid ved svag varme sammen med et par laurbærblade.

Banket elg, PDF.

Kartoffelmos.

Den i pulverform kan også anvendes, og den bedste kartoffelmos der findes er hjemmelavet. Her er en opskrift på en med en lille tvist af andre rodfrugter.
Halvdelen af grundsubstansen udgøres af kartofler som skrælles og skæres i små stykker. En sjette del består af persillerod, en sjettedel af kinaradise og den sjettedel af pastinakrod.
Blandingsforholdet er ikke så vigtigt, når blot halvdelen er kartofler. Mangler man den ene eller flere af de andre ingredienser kan de blot udelades, eller erstattes af noget andet spændende – det vækker altid beundring når man tør prøve noget nyt – og det lykkes.
Det hele koges i samme kasserolle og moses med et mosejern, lidt mælk, smør og friskrevet peberrod. Tilberedes umiddelbart inden serveringen.

Sovsen.

Når kødet er ved at være mørt, tages det af varmen og nogle deciliter suppe tages over i en kasserolle. Reducer suppen, tilsæt fløden og er sovsen for tynd, så jævn den med lidt maizena. Den kan smages til som traditionel vildtsovs med ribs- eller tyttebærsyltetøj og blåskimmelost.

Servering.
Når sovsen er klar fiskes elgen op af suppen og over i sovsen. Det hele skal være rygende varmt og serveres med det samme. Den resterende suppe skal naturligvis gemmes og anvendes til den næste sovs eller den næste ret.

Ingredienser til fire personer.
500 – 800 g. elgkølle
½ l. Suppe/vildtfond
2 – 4 løg
1 – 2 dl. piskefløde
½ Kg. kartofler
Et par persillerod
Et par kinaradiser
Et par pastinakrødder
1 dl. mælk
40 g. smør
1 spiseskefuld revet eller høvlet peberrod.
Eventuelt ribs- eller tyttebær og blåskimmelost

Banket elg PDF.